Az új World Press Trends jelentés a kihívások ellenére optimizmust mutat

Az Újságok és Hírlapiadók Világszövetsége (WAN-IFRA) közzétette a World Press Trends Outlook 2023-2024 című jelentését.

Az Újságok és Hírlapiadók Világszövetsége (WAN-IFRA) közzétette a World Press Trends Outlook 2023-2024 című jelentését. 

A megkérdezett hírügynökségi vezetők mintegy 55%-a optimista a következő 12 hónapot illetően, és előretekintve, közel 58%-uk pozitívan ítéli meg vállalatuk kilátásait a következő három évre. Ez az optimista irányba történő elmozdulás eltérést jelent az előző évhez képest, amikor a kiadók többsége még pesszimistán látta a jövőt.

A jelentés legfontosabb megállapításai között szerepelnek a bevételek növekedésére vonatkozó várakozások: a kiadók 2023-ban 15,2%-os, 2024-ben pedig közel 19%-os növekedésre számítanak. Ezt a bizakodást az új bevételi forrásokba történő folyamatos befektetéseknek tulajdonítják, amelyek a megtérülés jeleit mutatják.

A hirdetések továbbra is meghatározó bevételi források maradnak, a következő 12 hónapra tervezett bevételek 43%-át teszik ki, míg az olvasói bevételek körülbelül egyharmadnyi részt adnak. A nyomtatott reklám és a terjesztés együttesen a várható összes bevétel több mint felét (57%) teszi ki.

A jelentés kiemeli továbbá, hogy a mesterséges intelligencia és az automatizálás a legfontosabb beruházási területek, a válaszadók 87%-a szerint ezek a következő 12 hónapban kulcsfontosságúak lesznek. A jelentés azonban azt is megállapítja, hogy a kiadók számára továbbra is kihívást jelent a hagyományos bevételi források és a digitális technológiák közötti egyensúly megteremtése.

A teljes jelentés itt olvasható: https://wan-ifra.org/2024/01/new-world-press-trends-report-showcases-publishers-positive-outlook-amid-uncertainty/