Orvosi betegtájékoztatók nyomtatása

Az Európai Kartongyártók Szövetségének alcsoportja, az MLPS tanulmányt készített az orvosi betegtájékoztatók nyomtatásával kapcsolatosan

Az Európai Kartongyártók Szövetségének (ECMA) alcsoportja, az MLPS (Medical Leaflet Patient Safety) tanulmányt készített, amely az igény szerint nyomtatott betegtájékoztatók (Print on Demand, PoD) javasolt alkalmazásával kapcsolatos lehetséges gazdasági költségekre világít rá a gyógyszerészeti jogszabályok felülvizsgálatakor.

A jelentésből kiderül, hogy az elektronikus termékismertető (ePI) és betegtájékoztató bevezetésének óriási összköltség vonzata van, és ez a kérdés a javasolt irányelvben nem megoldott.

A tanulmány betekintést nyújt az érdekeltek számára az igény szerint nyomtatott tájékoztató szórólapok gazdasági hatásairól. Ezen szórólapok becsült összköltsége Európa-szerte 27 országban évente 1,680 milliárd euró és 3,495 milliárd euró között mozog, attól függően, hogy a szórólapokat egy vagy négyszínnel nyomtatják. 

Egyelőre nem világos, hogy ezeket a költségeket ki fogja viselni, a gyógyszertárak fedezik-e, vagy a betegekre hárítják át. Az egy darab, igény szerint nyomtatott betegtájékoztatóra jutó költség több kulcsfontosságú összetevőből tevődik össze, ide kell számolni a papírt, a festéket, a nyomtatók értékcsökkenését, a munkaerőköltségeket, valamint figyelembe kell venni a jelenlegi digitális készségeket és a gyógyszertárak számát az EU-ban. 

A tanulmány kimutatta, hogy az igény szerint nyomtatott termékek költsége még csökkentett számú betegtájékoztató esetén is 2-3-szor nagyobb, mint a tájékoztatók, szórólapok jelenlegi teljes költsége. A jelentés továbbá rámutat, hogy az idősebb lakosságot aránytalanul nagy mértékben érinti a papír alapú betegtájékoztatók eltörlése, mivel az gyógyszerek, készítmények több, mint 50%-át 65 év felettiek fogyasztják.

Az Európai Bizottság digitális gazdaság és társadalom indexére hivatkozva a jelentés bemutatja, hogy a lakosság ezen szegmense rendelkezik a legalacsonyabb szintű digitális készségekkel, különösen a kelet-európai országokban.

Csak Hollandia büszkélkedhet azzal, hogy a 65-74 éves korcsoportban az alapszintű és alapszintűnél magasabb digitális készségek szintje meghaladja az 50%-ot. A legtöbb más európai országban a digitális készségek szintje 20 vagy 30% körül mozog ebben a korcsoportban. Ez azt jelenti, hogy az idősek 70-80%-ának szüksége lesz a tájékoztatók, szórólapok nyomtatott változatára. Ezért a gyógyszertáraknak továbbra is jelentős számú papíralapú betegtájékoztatót kellene eljuttatniuk a betegekhez.

A teljes tanulmány itt olvasható: https://f3d09e3f-a03d-484b-8f07-5aded14b0be9.usrfiles.com/ugd/f3d09e_7b48ce2c601c44ecac934327703f6eaf.pdf