• Banner 1
  • Banner 2
  • Banner 3

Nyomdászok szövetsége

Nemzetközi papírárak

Visszajelzéseik alapján úgy tapasztaltuk, hogy az INTERGRAF papírárakra és papírfogyasztásra vonatkozó összefoglaló elemzései sok tagvállalatunk számára tartalmaznak hasznos információkat. Levelünk mellékletében megtalálják a legfrissebb elemzést (angolul), amely 2017. szeptemberében készült. Az anyagot honlapunk belső oldalára is feltöltjük, az INTERGRAF dokumentumok linkhez.

A 2016. évi nyomdai papírfogyasztás 26,8 millió tonna volt Európában. Ez a mennyiség 3,9 %-al kevesebb, mint 2015-ben, és 32,7 %-al kevesebb, mint 2000-ben. Az általános csökkenő tendenciával szemben jó néhány országban visszafogott növekedés tapasztalható a nyomdai papírok felhasználásban (ilyenek: Ausztria, Lengyelország, Románia és Svédország), míg Hollandiában a növekedés 11,3 % volt 2016-ban az előző évhez viszonyítva. Az egyes papírfajtákat illetően a legnagyobb csökkenés 2015. évvel összehasonlítva az újságnyomó papírnál (-9,2%) volt, miközben a mázolatlan műnyomó az egyetlen olyan fajta, ahol a kereslet kissé növekedett (+ 1,7%).

A papírárakat illetően általános emelkedés jellemezte 2017. év első félévét. Az íves papíroknál – ideértve a mázolt és mázolatlan műnyomót – minden vizsgált országban növekedett az ár, átlagosan több, mint 5 %-al. Mi több, a famentes mázolt tekercses papírok esetében az elmúlt 6 hónapban volt tapasztalható a legnagyobb mértékű áremelkedés.

Vissza