• Banner 1
  • Banner 2
  • Banner 3

Nyomdászok szövetsége

Európa nyomdaipari teljesítménye 2015. első félévben

Megérkezett az INTERGRAF gazdasági gyorsjelentése az európai nyomdaipar első félévi teljesítményéről. Külön táblázatban lehet látni az egyes országokra vonatkozó számszaki adatokat.

Kiemelést érdemel, hogy az európai statisztikák szerint az első félévi magyarországi árbevétel növekedés meghaladta a 12 %-ot, míg például Ausztriában közel 20 %-os, Csehországban 25 %-os árbevétel csökkenés volt. A jó hírek ellenére azt is látjuk, hogy az előző év azonos időszakához viszonyított árbevétel 2,5 %-al csökkent.

Az általános európai trend az árbevételt illetően az első félévben 1,8 %-os csökkenéssel zárult. Ugyancsak csökkent – 3,3%-al – a nyomdai papír felhasználás 2015. első félévében. A csökkenés az elemzés szerint kizárólag annak köszönhető, hogy a famentes papírok felhasználása is alacsonyabb mértékű volt (- 10,3% a mázolt papíroknál és -12,9 % a mázolatlan papíroknál).

Ezzel egyidejűleg csökkentek a papírárak. Az angol példa azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban a papír árak a múlt évben átlagosan 7,3 %-al csökkentek. Ez a csökkenés még jelentősebb az újságnyomó esetében (-15,4 %) és a különleges naptárakhoz használt papírnál (-10,4 %).

2015. első félévében a villamos energia ára Európában stabil volt, habár jelentős eltérések tapasztalhatók az egyes tagállamok között. Miközben a villamos energia ára jelentős mértékben csökkent Cipruson, Litvániában és Máltán, több mint 10 %-al nőtt Franciaországban és az Egyesült Királyságban. Itt jegyezzük meg, hogy Magyarországon szintén kisebb csökkenés volt az energia piaci árakban, bár ezt valamelyest ellensúlyozta a forint-euró árfolyama.

Az INTERGRAF táblázatát megtalálják bal oldalon, letölthető dokumentum formájában.

Vissza